Opština Bar objavila rezultate konkursa - TaktiloBAR među izabranim projektima

Evropska unija kroz program Kreativna Evropa finansira podsticanje prirodne igre, kokreaciju i integraciju prirodnih elemenata u redizajniranju dečjih igrališta u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Albaniji.

RE:PLAY (Redesigning playscapes with children in Western Balkans) je projekat koji finansira Evropska Unija, a za cilj ima redizajniranje dečjih igrališta, sa decom kao glavnim pokretačima projekta. Projekat okuplja partnerske organizacije Škograd iz Beograda, Pazi!park iz Ljubljane, Kreativni krajobrazi iz Zagreba, Gradionica iz Bara i Qendra Marrëdhënie iz Tirane.

Prethodne sedmice partneri su se okupili u Beogradu tačno na polovini projekta započetog u januaru 2021. godine, a dosad je realizovana serija kokreativnih radionica i regionalnih razmena. Cilj radionica je da se testiraju novi modeli projektovanja kroz koje se deca i mladi ukjučuju kao ravnopravni članovi u donošenju odluka prilikom dizajniranja prostora igre, a ovakav pristup menja ustaljene prakse dizajniranja za decu u dizajniranje sa decom.
Dosadašnji rezultati ovakvog pristupa osnažili su decu i mlade, podstakli njihovu imaginaciju i samostalnost u radu i življenju, ali i moć delovanja u ostvarivanju prava na javne prostore i, još važnije, bezbednu i autentičnu igru.

Susret partnera poslužio je kao povod da se organizuje  javni događaj pod nazivom “Igra počinje kada se mi pojavimo!”  na kojem su se susreli eksperti, pojedinci i predstavnici organizacija iz polja društvenih, humanističkih i prostornih (tehničkih) nauka. U okviru tročasovnog interaktivnog  programa gosti su imali jedinstvenu priliku da se susretnu i da iz različitih stručnih i iskustvenih pozicija pričaju o temi igre, njenoj ulozi u razvoju naših jedinstvenih ličnosti, društva i kultura. Zagledani u društvene okolnosti Zapadnog Balkana, prisutni su govorili o mogućim načinima negovanja igre i igrovnosti kroz život i manifestovanja kroz prostor i infrastrukturu gradova koji podstiču najvažnije razvojne aspekte i ostvarivanje prava na igru kao jednog od vodećih ciljeva projekta.

Razgovor je podstaknut uvodnim izlaganjem profesorke  Ane Marjanović-Šejn koja već nekoliko decenija kroz svoj rad i praksu definiše parametre za kvalitetne prostore igre. Ova javna razmena bila je prilika da se lokalna stručna javnost upozna sa projektom i uključi u promišljanje igre u širem društvenom kontekstu Zapadnog Balkana.  Na razgovoru je još jednom podcrtano da je priroda ultimativno igralište koje podstiče radoznalost i imaginaciju i unutar kojeg sve generacije mogu pronaći i kreirati svoj prostor za igru.

Decenijama unazad svedočimo sve većoj urbanizaciji gradova širom regiona u kojoj automobili i sve veći indeks izgrađenosti imaju prioritet na ušrtb ulaganja u povećanja kvalitetnih javnih prostora u skaldu sa potrebama loalnih zajednica i zelenu infrastrukturu koja bi gradove učinila otpornijim na sve osećajnije efekte klimatskih promena i kreirala zdrava okruženja za razvoj dece i odraslih. Ovim projektom partnerske organizacije nastoje da ukažu na alarmantnost problema koji zadire u sve sfere društva i njegovog razvoja, a prostori igre namenjeni sadašnjim i budućim generacijama su značajno pogođeni ovom činjenicom.

 

Partneri iz regiona su uz podršku i vođenje Udruženja Ulice za bicikliste provozali bicikle ulicama grada u potrazi za igrom. Iako je Beograd u poslednjih par godina na različitim lokacijama, naročito uz reke, dobio nekolicinu inovatnivno dizajniranih i interaktivnih prostora i sadržaja za igru, primećeno je da su ti prostori uglavnom bez igrača. Zaključili smo da u planskoj praksi u Beogradu očigledno nisu dovoljno uvršteni elementi prirode i formiranje zasene krošnjom drveća ili na drudge načine što bi omogućilo upotrebu sadržaja u vrelim danima kao što je bio dan ove jedinstvene ture.

Do kraja 2023. godine u Beogadu, Zagrebu, Baru, Ljubljana i Tirani partnerske organizacije će zajedno sa lokalnim partnerima decom i mladima izvesti pet redizajniranih prostora za igru, a za širu i stručnu javnost biće priređen priručnik koji će korak po korak ilustrovati različite metodologije rada kroz koje su projekti nastali.

Pratite nas na instagramu  @replay_wb i fejsbuku  Replay_wb

Saznajte više o partnerima:

– Društvo Pazi!park (LP, Slovenia): http://www.pazipark.si/en/home/

– Kreativni krajobrazi (Croatia): https://kreativnikrajobrazi.hr/en/

– Udruženje Škogled (Serbia): http://skograd.org/en/home-en/

– Qendra Marrëdhënie (Albania): http://qendra-m.org/

– Gradionica (Montenegro): https://gradionica.me/

Za više informacija:

Goran Janković, Lokalni koordinator projekta RE:PLAY

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Kliknite da saznate više informacija vezanih za projekat

O Nama

Nvo Gradionica je relativno mlada nevladina organizacija oformljena 2019. godine sa ciljem promocije i poboljšanja uslova javnih dobara, (ne)materijalne baštine i životne sredine kroz prizmu dizajna, arhitekure, urbanizma, lijepih umjetnosti i IT. 

Kontakt

Makedonska B3/3
8500 Bar
Crna Gora
email: info@gradionica.me

Scroll to Top